Programma

Op zaterdag 5 augustus 2023 openen 19 musea hun deuren met een bijzonder programma. Laat je verrassen, boeien, vermaken en ontroeren door performances, muziek, workshops, vertellingen en meer.

Ontdek hieronder enkele hoogtepunten, maar neem zeker ook een kijkje in het volledige programma.

Antwerpen op zijn best

Het Antwerpse erfgoed vind je overal terug, maar tijdens Museumnacht wordt het erfgoed nog (erf)beter. Zin om bieren te proeven in het Maagdenhuis en Snijders&Rockox of wil je ineens de brouwerij induiken bij De Koninck? Altijd al met een "loup en tweezers" (échte) diamanten willen controleren en daarmee kans te maken om een schitterend exemplaar te winnen? Drink een unieke Rubenscocktail in de tuin van het Rubenshuis, die gebaseerd is op de kruiden die daar in de tijd van Rubens groeide. Of wat dacht je ervan om wat bij te leren over enkele Antwerpse iconen? Fred Bervoets (Museum De Reede) en de Antwerp Six (MoMu) hebben na Museumnacht geen geheimen meer voor jou.

 

Muziek & dans

Ook dans en muziek laten je tijdens Museumnacht niet onberoerd. Laat zelf de klanken van jouw pianospel galmen door de gangen van het MAS. Strek de dansbenen tijdens de Vintage Swing Jazz in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Vocal Jazz in Snijders&Rockox of ga helemaal los op garage/rock getipt door Radio Willy in het Maagdenhuis. En uiteraard kan je dé klank van de stad niet missen: het Museum Vleeshuis pakt uit met een hele resem optredens.

Nog meer nood aan variatie? Jij vraagt, wij draaien. In het M HKA speelt DJ Double Trouble elke 15 minuten een andere muziekstijl aka de jaren '90 in een notendop. In het Rubenshuis vind je een Silent Disco met DJ Brendan Jan Walsh, met zowel muziek uit de tijd van Rubens als muziek van nu.

We luisteren tijdens Museumnacht onder meer naar De Cream Colored Ponies, Secret Sinners, Bach in de Stad, Rock au Vin, Mauro Pawlowski,… en wie weet ook wel naar jou!

 

Op sleeptouw – rondleidingen

Word je graag bij de hand gepakt of meegenomen in een boeiend verhaal? Sluit dan zeker aan bij één van de rondleidingen die op het programma staan.

  • Geen tijd voor een ellenlange uitleg? Kies voor een rondleiding aan standje 11 tijdens de Speed Tours in het FOMU, het Snijders&Rockoxhuis en Museum Mayer van den Bergh.
  • Duik het archief van Het Letterenhuis in. Tijdens een kort depotbezoek in het Letterenhuis toont een archivaris de meest tot de verbeelding sprekende brieven, foto’s, manuscripten, dagboeken en meer.
  • In het M HKA kan je je samen met een gids onderdompelen in videokunst uit de jaren '90, tijdens een Wandelgesprek.
  • Zin in een rondleiding in de buitenlucht? Tijdens Welkom op 't Zuid krijg je een bijzondere inkijk in de museumbuurt ’t Zuid. Deze rondleiding begint bij M HKA en eindigt aan het Fotomuseum (FOMU). Aan FOMU wordt de wandeling omgedraaid en begint deze gewoon opnieuw. 
  • In de wandeling MoMu Fashion Walk sta je stil bij de winkels, gebouwen en andere plekken die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen als modestad. Daarnaast toont de gids uniek foto- en videomateriaal uit het modearchief van de MoMu Bibliotheek om de modefreak in je wakker te maken.
  • Op onverwachte plaatsen kom je in Museum Plantin-Moretus een gids tegen. Zij zijn verkleed als een personage uit de tijd van Plantin. Zo vertellen zij over gebeurtenissen uit het leven van toen, en wekken de museumzalen helemaal tot leven.
  • En nog veel meer!

 

Afterparty in het MAS

Tussen 1 en 4 uur 's nachts kan je terecht in het MAS voor de exclusieve afterparty van Museumnacht. Daverende deuntjes met één van de schoonste zichten op stad en Schelde; wie wilt daar zijn beste moves niet voor boven halen?

Koop vooraf je combiticket (Museumnacht + afterparty) als je er zeker bij wilt zijn, want de capaciteit is beperkt.

 

Fietstocht met gids

Fiets met de gidsen van Cyclant en Expeditie de Stad door Museumnacht. Onderweg vertellen ze hun favoriete stadsverhalen, proef je van de sfeer in de stad en pik je programma mee in onder andere Museum Mayer Van den Bergh, M HKA en de Sint-Andrieskerk. Na een tocht vol boeiende verhalen eindig je rond 23u aan het MAS. En dat alles voor maar 10 euro extra.

Koop een ticket via de webshop én vergeet zeker je fiets niet.

Verzamelen om 18u50 op het Astridplein.